Gå til hovedindhold

Verdensmål 15: Engesvang

Kunstner: Merete Pryds Helle og Vibe Bredahl

 • Læs op

Indhold

  Ovenfor: Film om Verdensmålsgavlen i Engesvang

  Om Kunstner

  Kunstnerduo: Forfatter Merete Pryds Helle og Billedkunstner Vibe Bredahl.

  Vibe Bredahl (f. 1974):
  Bor og arbejder i Berlin og Danmark. Medlem af Artist Pension Trust (Berlin), Kunstnersamfundets billedhuggersektion og BKF.
  UDDANNELSE: 1994 –2000 Det Kongelige Danske Kunstakademi, København.

  Bredahl er repræsenteret i flere samlinger, bl.a. 21 C Museum Foundation, Louisville, Kentucky, USA, Ny Carlsberg Fondet, Nykredits Samling, Kunst på Arbejde og har været vist på flere messer bla. VOLTA Basel; ARCO Fair, Madrid; Art Forum Berlin og Art Cologne.
  Bredahl har modtaget flere arbejdslegater, bla. Laurens Bogtmann hæderslegat og i 2002 blev hun tildelt Statens Kunstfonds 2-årige arbejdslegat. I 2007 modtog hun en præmiering for udstillingen tegning-tegning og i 2011, 2007 og 2005 har hun modtaget støtte fra Kunstrådet Billedkunstudvalg.

  Merete Pryds Helle (f. 1965):
  Debuterede i 1990 og har siden udgivet en lang række romaner, børnebøger, noveller, essays og lydbøger. Merete Pryds Helle har skrevet adskillige værker og serier for Radiodrama og lavet features og indslag for DR. I 2016 modtog hun De gyldne Laurbær og Politikens litteraturpris for romanen Folkets skønhed. I 2020 var børnebogen Min øjesten nomineret til Nordisk råds børnebogspris.

  Priser:
  Nomineret til Nordisk råds Børnbogspris 2020, nomineret til Best Writer, Sankt Petersburg Reading 2020, Politikens Litteraturpris 2017, De Gyldne Laurbær 2017, Nordic Game Award 2014 for børnespilelt Wuwu & Co., Digital pris ved Bolognas børnasbogsmesse 2014 for børnespillet Wuwu & Co., Dansk Litteraturpris 2013, Speciel Mention, Saxos innovationspris 2012, Beatriceprisen 2009, Drassows legat 2009, De Frankofone ambassadørers pris 2009 (For den franske udgave af Oh, Romeo), Bakkehusets Legatbolig 2007-12, Peter Freuchens Mindelegat 2002, Harald Kidde og Astrid Ehrencron Kiddes Forfatterlegat 2000, Årets forfatter 2000, Ugeavisen Nat og dag, Københavns Amts Kulturpris 1997.

  Om Værket

  Verdensmålsgavlen 'Vi er et levende sammen' er et samarbejde mellem billedkunstner Vibe Bredahl og forfatter Merete Pryds Helle, og projektet er udviklet i dialog med lokalgruppen Engesvang og biolog Kristine Bollerup.

  Værket består et gavlværk af billedkunstner Vibe Bredahl og en tekst af Merete Pryds Helle, der også er illustreret af Vibe Bredahl. Teksten er uddelt til alle beboere i Engesvang. Derudover er der planlagt løbende beboerprojekter til gavn for biodiversiteten. 

  Merete Pryds Helle skriver om værket:
  "Værket fokuserer på de arter i Engesvang, der er særlige for området, men som der skal gøres en indsats for at bevare. Det kan være tiltag, Engesvangborgeren kan gøre i fællesskab eller hver især i enkelte haver. For nogle arters vedkommende handler det om det på samme tid meget svære og meget simple; ikke at gøre noget som helst, men at lade for eksempel ulve, orkideer og ål være i fred og holde sig væk.

  Vibe Bredahl og Merete Pryds Helles værk skal være på gavlen ved Padelhallen i mindst fem år, og i disse fem år er der planlagt beboerprojekter. Ved indvielsen sætter vi fuglekasser op ved Engesvang Børnehus og Engesvang Kirke. Desuden vil der hvert år i foråret være fælles fjernelse af opvækst og gyvelslåning på Sørens Bakker og overdrevet ved Engesvang Hallen.

  Derudover er der fokus på, hvordan man kan forbedre livsbetingelserne for de nedenstående arter. Efter de fem år bliver der et fællesmøde for alle beboerne, hvor Kristine Bollerup vil vurdere, om indsatsen har gjort en forskel for biodiversiteten i Engesvang."


  Vibe Bredahl har anvendt plantefarver både i skitsen og gavlmaleriet.
  Merete Pryds Helle forklarer:
  "Både i skitsen og på det færdige gavlmaleri har Bredahl gjort brug af plantefarver indsamlet i Engesvang og omegn, blandt andet indgår kamille, rejnfan, hassel, birke og egeblade, røllike, gyvel, kongelys samt jord i farvene. Plantefarver er ikke lige så holdbare og lysægte som kemisk fremstillet maling. Men de er sunde og miljøvenlige.
  De dyr vi skal passe på er enten malet, så dele af deres krop er forsvindende eller de er malet med Bredahls egen fremstillede plantemaling, som med tiden vil falme og minde os om, at vi skal passe på de arter.
  De steder hvor der ikke er brugt egen maling har Bredahl anvendt AURO maling, som ligeledes bliver fremstillet CO2-neutralt og økologisk af planter, mineraler og vand."

   

  TAK TIL

  Statens Kunstfond    Den Jyske Kunstfond    Det Obelske Familiefond    Region Midtjylland
       
  Midtjydsk Skole- og Kulturfond    Kulturlaboratoriet    Ikast-Brande Kommune

  Alle de lokale samarbejdspartnere og sponsorer
  Bundgaard Byg A/S    Kulturens Venner    Engesvang Skole
  Engesvang Bibliotek    Biologer fra Ikast-Brande Kommune

  Logo - Den Jyske Kunstfond          Logo - Det Obelske Familifond