Gå til hovedindhold
Fællesfoto foran Remisen i Brande

Om Kunstprojektet Verdensmålsgavlene

Om projektet

I Verdensmålsgavlene skaber 17 professionelle kunstnere 17 kunstværker i 17 forskellige byer til FN’s 17 Verdensmål.

En international kunstattraktion skabes på 17 jyske gavle i 2022
17 byer i ni jyske kommuner er involveret i etableringen af den nye internationale kunstattraktion ’Verdensmålsgavlene’ sammen med lokale ildsjæle, lokalråd, kulturelle foreninger, kulturinstitutioner og kunstnere, der har fokus på bæredygtighed og fællesskab.

Konkret handler det om at skabe 17 nye internationale kunstværker – hvert værk har fokus på ét af FN’s 17 verdensmål, der har betydning for den enkelte by. De 17 værker bliver opført i 17 forskellige kunstarter. De 17 gavlværker bliver præsenteret over 17 uger i 2022.

Idéen fra Brande
Idéen er at videreudvikle den traditionelle gavlkunst, som den dynamiske midtjyske by Brande har været kendt for siden 1968, hvor otte kunstnere indtog byen med farver og murkunst hen over sommeren. Dengang var forventningen, at værkerne skulle forgå og males over efter kort tid. Flere af de oprindelige værker fra 1968 findes stadig i Brande (se fotos her på siden). De seneste par år har idéen om en international kunstattraktion taget form i Ikast-Brande Kommune. De nye kunstværker vil være semipermanente og have en levetid på fem år. Herefter må den enkelte lokale gavlejer beslutte om værket skal forgå eller bestå.

Kunstnerne er klar
Kunstnere er udvalgt efter et Open Call – og en tværgående kuratorgruppe med bl.a. Søren Taaning fra Skovsnogen, Katrine From fra Heart m.fl. er garant for kunstattraktionens faglige niveau.

Ny kunstattraktion er på trapperne
Hele kunstprojektet – og processen fra idé til realisering kommer til at foregå i 17 byers åbne rum – og dermed lige midt i borgernes hverdag. Når alle 17 værker er præsenteret i løbet af 2022, vil de 17 byer i fællesskab være en del af den nye internationale kunstattraktion ’Verdensmålsgavlene’.

Den lokale forankring
Alle gavlene bliver med nye bæredygtige kunstværker, der kobler kunst og Verdensmål i praksis i den enkelte by. Værkerne er semipermanente frem til udgangen af 2027. Der laves en kunstrute til alle 17 verdensmålsgavle med lokale guider.

 

Verdensmålsgavlene er gratis at opleve.